Energielabel bij verhuren
Ook voor huurders en verhuurders is het energielabel belangrijk
Energielabel voor huurders
Huurders hebben het recht om informatie te ontvangen over het energielabel dat bij de woning hoort die ze willen huren. De labelklasse en de bijbehorende energiezuinigheid of -onzuinigheid spelen een rol in het puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel (wws). De maximale huurprijs van een huurwoning wordt bepaald door dit puntensysteem. Hoe meer huurpunten, hoe hoger de maximale huurprijs.

Waarom is een energielabel vereist wanneer je een woning gaat verhuren?
Het is verplicht om een geldig, geregistreerd energielabel te hebben wanneer je van plan bent je huis te verhuren. Het ontbreken van een geldig, geregistreerd energielabel kan resulteren in een boete van €450,00. Bovendien is het sinds 1 januari 2022 vereist om de labelklasse te vermelden in advertenties, waarbij een geldig energielabel moet zijn afgegeven.

Heeft het energielabel invloed op de hoogte van de energierekening?
Het energielabel heeft geen directe invloed op de hoogte van de energierekening. Het label richt zich vooral op de isolatiekwaliteit en de energie-efficiëntie van installaties zoals centrale verwarming. De energierekening wordt bepaald door het daadwerkelijke energieverbruik. Zelfs in een zeer energiezuinige woning kan de energierekening hoog uitvallen, afhankelijk van het verbruik. Besparingen kunnen worden bereikt door zuinig te stoken, watergebruik te minimaliseren en apparaten uit te schakelen wanneer ze niet worden gebruikt. Ook het aantal bewoners in een huishouden kan de energierekening beïnvloeden. Het is mogelijk dat je een lagere energierekening hebt dan je buren, zelfs als jullie hetzelfde energielabel hebben.