EPA Adviseur

De energieprijzen rijzen de pan uit. Daarom willen veel mensen ervoor zorgen dat de energie op een zo efficiënt mogelijke wijze gebruikt wordt, zodat er energie bespaard kan worden. Bij een Energieprestatieadvies (EPA) wordt er maatwerkadvies gegeven voor woningeigenaren. Dit advies helpt om energiekosten te besparen. Een EPA adviseur komt voor dit maatwerkadvies bij je thuis langs en stelt een energielabel op voor je woning en geeft je advies over hoe je je woning energiezuiniger kunt maken. Bij Energielabel Mertens ben je verzekerd van alle kennis, ervaring en deskundigheid voor een gedegen energieadvies.

Wat is een EPA adviseur?

Een EPA adviseur is een gecertificeerde energie-adviseur, die energieprestatieadviezen opstelt. Dit beroep bestaat pas sinds kort. De EPA adviseur stelt een energielabel van een pand of woning op. Hoe gaat dit in zijn werk? De EPA adviseur maakt een afspraak met de eigenaar van het pand of de woning en bekijkt hoe energiezuinig het gebouw is. Dit doet een adviseur door te kijken naar zaken als isolatie, verwarming en ventilatie. Hierbij kijkt de adviseur naar welke manieren er zijn, waarop de eigenaar zou kunnen besparen op zijn of haar energiekosten. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of energie op een andere manier kan worden opgewekt. Bovendien geeft de energieprestatie adviseur aan wat de energiemaatregelen zouden gaan kosten en wat ermee te winnen valt. Al deze informatie wordt neergepend in een EPA rapport.

 

Wat is een Energieprestatieadvies?

Het advies wat een EPA adviseur geeft over de energiebesparende maatregelen heet ook wel het energieprestatie advies. Dit advies wordt opgesteld uit een inventarisatie van de energie-efficiëntie van een pand. Een EPA energielabel is bij de verkoop of verhuur van een woning tegenwoordig verplicht. Het maakt hierbij niet uit of het een woning of bedrijfspand betreft. Het Energieprestatieadvies is ook vereist bij de aanvraag van een energielening. Het is daarom handig, wanneer onze EPA adviseurs bij je langskomen om een aantal gegevens bij de hand te houden, zoals de isolatiemaatregelen die al toegepast zijn, de warmwater- en verwarmingsinstallaties die gebruikt worden en het energieverbruik van de afgelopen 2 jaar. Waarom is een energieprestatie advies of energielabel eigenlijk nog meer nodig? Lees het in deze blog.

 

Verplicht bij verkoop en verhuur van je woning.

Je energielabel is 10 jaar geldig!

Adviesrapport inzake verduurzaming.

Korte uitleg over energietransitie.

Aan welke eisen moet een EPA adviseur voldoen?

 De belangrijkste eis aan een EPA adviseur is dat hij of zij een EPA certificaat op zak moet hebben. Een diploma kan op twee manieren behaald worden: Via een opleiding tot EPA adviseur of via een leer-werktraject. Er zijn vier soorten EPA adviseurs, ieder met hun eigen opleiding en methode:

  • EP-W/B adviseur: Dit type adviseur geeft energieadvies over bestaande woningen 
  • EP-W/D adviseur:  Naast bestaande woningen stelt deze EPA adviseur ook energielabels vast voor nieuwbouwhuizen 
  • EP-U/B adviseur: Deze adviseur houdt zich bezig met bestaande utiliteitsgebouwen. Dat zijn praktisch alle gebouwen waar u niet in kunt wonen, zoals bedrijven, scholen en sporthallen 
  • EP-U/D adviseur: Dit is het hoogste niveau van energieprestatie adviseur. Je bepaalt hierbij de energielabels van nieuwbouw utiliteitsgebouwen op basis van de detailmethode. En je mag ook de taken doen van alle soorten adviseurs hierboven

Naast de opleiding heeft een EPA adviseur verstand van bouwkundige en installatietechnische
aspecten van een huis of bedrijfspand.

EPA adviseur kosten

De kosten van een EPA adviseur variëren, doordat meerdere factoren de prijs bepalen. De grootte van het gebouw, de werkzaamheden die de energieprestatie adviseur moet uitvoeren en andere factoren bepalen de totale kosten. Een energielabel kost bij Energielabel Mertens gemiddeld €359 inclusief BTW. Deze prijs geldt voor alle woningen in en rondom Klimmen (circa 25 kilometer), waar ons hoofdkantoor gevestigd is. De prijs is van toepassing voor alle woningen met een kleinere oppervlakte dan 150m². Voor woningen die verder van 25 kilometer van Klimmen af liggen en voor grotere woningen wordt een kleine toeslag in rekening gebracht.

 

EPA adviseur Limburg

Zoek je een EPA adviseur in Limburg? Dan is Energielabel Mertens het bedrijf, waar je wil zijn. Bij ons maak je snel een afspraak door te mailen of te bellen. Bovendien kun je een eenvoudig contactformulier invullen. Hierna komt onze gecertificeerde EPA adviseur bij je langs voor een volledige opname. Vervolgens wordt een EPA rapport voor je opgesteld. Op basis van dit rapport wordt je energielabel bepaald. Tevens verzorgen wij de officiële registratie van dit energielabel in de landelijke database.

Mertens Energielabel

BEL OF MAIL ONS
045-4052645 | info@
energielabelmertens.nl