Goed nieuws voor huurders! Sinds 16 augustus kun je ook als huurder je energielabelafschrift downloaden via MijnOverheid. Dit afschrift geeft je meer informatie over hoe energiezuinig jouw huurwoning is. Je kunt nu dus zelf ontdekken hoe de verwarming, isolatie, ventilatie en warmwatervoorziening in je huis zijn geregeld.

Hoe kun je je huurwoning beter begrijpen met een energielabel?

Het energielabel geeft inzicht in de energieprestaties van je woning. Je kunt zien of je woning goed geïsoleerd is, of de verwarming efficiënt werkt en hoe het zit met de ventilatie. Dit helpt je om bewuster om te gaan met energie en te kijken waarop je eventueel kunt besparen. Het kan bijvoorbeeld aanleiding zijn om met je verhuurder te praten over mogelijke verbeteringen die niet alleen je wooncomfort kunnen verhogen, maar ook je energierekening kunnen verlagen. Een win-win situatie voor jou als huurder!

Waarom is dit belangrijk?

Wist je dat verhuurders verplicht zijn om het energielabel beschikbaar te stellen wanneer je een woning huurt? Als je deze niet ontvangen hebt of per ongeluk verloren bent, kun je nu zelf heel makkelijk je energielabelafschrift downloaden op MijnOverheid, óók als het label tijdens je huurperiode een keer verandert.

Het energielabel telt mee bij het bepalen van de maximale huurprijs van je woning volgens het woningwaarderingsstelsel. Met een gunstig energielabel kan dus niet alleen je energierekening, maar ook je huurprijs lager uitvallen. Goed nieuws voor je portemonnee!

Hoe download ik mijn energielabel?

Het is heel makkelijk om je energielabelafschrift te krijgen. Het enige wat je nodig hebt, is een DigiD waarmee je kunt inloggen op MijnOverheid. Daarna klik je op ‘Wonen’ en selecteer je de tegel ‘Energielabel’ om je afschrift te downloaden.

Heb je vragen over het verkrijgen of begrijpen van je energielabelafschrift? Onze gecertificeerde energieprestatieadviseurs staan voor je klaar. Kom gerust langs voor een kop koffie!