Energielabel aanvragen Limburg
Het aanvragen van een energielabel in Limburg is niet moeilijk en vaak snel te regelen.
Kort gezegd geeft een energielabel aan of een woning wel of niet energiezuinig is wanneer het verkocht of verhuurd wordt. Er zijn meerdere soorten te verkrijgen energie labels, daar gaan we in onderstaande tekst verder op in. Zo vertellen we bijvoorbeeld wat een energielabel inhoudt, waar je een energielabel kunt aanvragen in Limburg, wat de kosten zijn en of het verplicht is.
Wat houdt een energielabel in Limburg in?
Wanneer je je woning gaat verkopen dien je een energielabel te hebben, dit is eigenlijk een soort certificaat. Dit certificaat geeft aan hoe zuinig je woning is met betrekking tot energie. Een energielabel is verplicht voor zowel het verkopen als verhuren van je woning. Heb je deze niet, dan riskeer je een boete, wat zonde is van je geld want je dient hem naderhand alsnog aan te vragen. De boete kan oplopen tot 405 euro. Een aangevraagd energielabel gaat 10 jaar mee en verhoogt de waarde van je woning. Meer informatie over wat een energielabel is vindt je hier: Wat is een energielabel?
Verplicht bij verkoop en verhuur van je woning.
Je energielabel is 10 jaar geldig!
Adviesrapport inzake verduurzaming.
Korte uitleg over energietransitie.
Welke soorten energie labels zijn er?
Er zijn zeven verschillende soorten energie labels binnen Nederland. Wij geven van ze allemaal een korte beschrijving;
Energielabel A
Energielabel A is het hoogst mogelijke label wat je kunt krijgen. Wanneer je dit label krijgt heb je een zeer energiezuinige woning. Een energielabel A verkrijgen doe je door middel van nadenken over hoe je kunt besparen zoals bijvoorbeeld met isoleren, waterpompen en zonnepanelen.
Energielabel B
Dit is het op één na zuinigste energielabel. Wanneer je woning energielabel B krijgt, verbruikt de woning weinig energie en voldoet het aan de meeste duurzaamheids-punten. Een woning die in categorie B geplaatst wordt heeft bijvoorbeeld altijd dubbel glas en goede isolatie bij de vloeren, daken en spouwen.
Energielabel C
Een woning met energielabel C heeft een redelijk laag energiegebruik. De woning is redelijk geïsoleerd, maar dit kan beter. Wel dient de woning minimaal over dubbelglas te beschikken. Het grootste deel van de woningen in Nederland beschikt over een energielabel C of hoger.
Energielabel D
Dit is het eerste label die buiten de groene categorie valt. Een woning met energielabel D verbruikt vrij veel energie tegenover andere woningen. Echter, er zijn veel mogelijkheden om een woning met energielabel D naar minimaal een C te krijgen.
Energielabel E, F en G
Dit zijn de minst zuinige energie labels. Een woning aankopen met één van deze labels is normaal gezien vele malen goedkoper, maar er zullen veel kosten verloren gaan doordat het huis niet goed geïsoleerd is. Hierdoor gaat veel warmte verloren. Dit is iets wat niet handig is, zeker niet met de huidige energieprijzen.
Energielabel C
Een woning met energielabel C heeft een redelijk laag energiegebruik. De woning is redelijk geïsoleerd, maar dit kan beter. Wel dient de woning minimaal over dubbelglas te beschikken. Het grootste deel van de woningen in Nederland beschikt over een energielabel C of hoger.
Wat kost een energielabel in Limburg
De prijs van een energielabel in Limburg kan kleine verschillen hebben. Bij Energielabel Mertens kost een energielabel aanvragen 359 euro. Deze prijs geldt echter alleen voor woningen binnen een straal van 25 kilometer van het hoofdkantoor. Het hoofdkantoor van Energielabel Mertens bevindt zich in Klimmen. De 359 euro is ook alleen voor woningen met een woonoppervlakte van 150 vierkante meter of minder.
Bij grotere, lastigere of verder weg liggende woningen wordt er een kleine toeslag in rekening gebracht. Deze wordt uiteraard vooraf uitgebreid besproken.
Een energielabel aanvragen voor een appartement kan ook. Neem hiervoor contact met ons op.

Is een energielabel in Limburg verplicht?
Zoals net al even kort benoemd is het verplicht om een energielabel aan te vragen wanneer je een woning verkoopt, verhuurt of een nieuw huis oplevert. Dit wordt onder andere gecontroleerd door middel van het verplichten om het energielabel van een woning in de verkoopadvertentie te zetten. Het hebben van een energielabel is sinds 2015 verplicht, maar tot 1 januari 2022 werd hier nog niet op gehandhaafd. Wel diende het energielabel vermeld te worden tijdens het transactiemoment. Tegenwoordig is de verplichting alweer een jaar in werking en hebben verkopers tijd genoeg gehad om het label aan te vragen. Er wordt nu zonder waarschuwing op gehandhaafd.
Energielabel laten maken
Het proces van een energielabel aanvragen in Limburg is vrij makkelijk en bestaat uit drie simpele stappen. Als eerst neem je contact met ons op en maak je een afspraak. Dit kan zowel via de mail, telefoon als een contactformulier. Wij nemen hierna contact met je op en zorgen dat onze gecertificeerde energie adviseur Sander je woning bezoekt voor een volledige opname. Alle kenmerken van de woning worden hierbij vastgelegd in een uitgebreid rapport.
op basis van dit rapport wordt het soort energielabel bepaald. Energielabel Mertens zorgt er ook voor dat je energielabel in de officiële database geregistreerd en bij je thuis bezorgd wordt.
Ga je je huis verkopen, of heb je een vraag neem dan contact met Energielabel Mertens op via onze contactpagina. Woon je in Maastricht en wil je graag weten wat het zou kosten om een energielabel aan te vragen? Klik dan hier: Energielabel aanvragen Maastricht.
Bij grotere, lastigere of verder weg liggende woningen wordt er een kleine toeslag in rekening gebracht. Deze wordt uiteraard vooraf uitgebreid besproken.
Een energielabel aanvragen voor een appartement kan ook. Neem hiervoor contact met ons op.