Als je binnenkort jouw huis wilt verkopen of juist een nieuwe woning gaat kopen, dan is het aanvragen van een energielabel een belangrijk onderdeel van het proces. Maar wat is een energielabel eigenlijk en hoe vraag je deze aan?

Wat is een energielabel?

Een energielabel is een document waarin de energieprestatie van een woning wordt weergegeven. Dit label geeft aan hoe energiezuinig de woning is en welke maatregelen je kunt nemen om jouw woning energiezuiniger te maken. Het energielabel loopt van A++++ tot en met G, waarbij A++++ staat voor de meest energiezuinige woningen en G voor de minst energiezuinige.

Wanneer moet je een energielabel aanvragen?

Het aanvragen van een energielabel voor jouw woning is verplicht op het moment dat je de woning verkoopt of verhuurt. Maar ook als je geen plannen hebt om de woning te verkopen, kan het aanvragen van een energielabel interessant zijn. Zo krijg je inzicht in hoe energiezuinig de woning is en welke maatregelen je kunt nemen om de woning energiezuiniger te maken. En zo kosten te besparen!

Welke factoren bepalen de hoogte van het energielabel?

Als je een energielabel aanvraagt, wordt er onder andere gekeken naar de isolatie van de woning, de verwarmingsinstallatie en de ventilatie. Dit zijn de belangrijkste factoren die bepalen welk energielabel de woning krijgt. Het is dan ook aan te raden om voor het aanvragen van het energielabel eerst te kijken naar wat je kunt doen om je huis energiezuiniger te maken. Daarmee verbeter je niet alleen het energielabel, maar draag je ook bij aan de waarde van je huis.

Wat kost een energielabel?

Bij Energielabel Mertens kun je al een energielabel aanvragen vanaf € 225,-. Voor grotere, complexere of verderaf gelegen woningen brengen we een kleine toeslag in rekening. Ook bieden we aangepaste tarieven aan voor appartementen, Vereniging van Eigenaren, investeerders en woningcorporaties.

Hoe lang is een energielabel geldig?

Een energielabel is niet eeuwig geldig. Na 10 haar moet er een nieuw label worden aangevraagd. Vergeet dat dus tijdig te regelen en voorkom dat je in de problemen komt.

Meer informatie?

Wil je jouw energielabel verbeteren en ben je op zoek naar praktische tips? Of wil je meer informatie over het aanvragen van een energielabel? Neem dan gerust contact met ons op!